Clicky

Библията истина ли е?

Библията истина ли е?

 
Вие сте тук: Истина >> Библията истина ли е?

Библията истина ли е? – една забележителна Книга
Библията истина ли е? Със сигурност Библията е една забележителна книга - безспорен бестселър за всички времена в света с неизброимите си милиони копия в печат. Една организация за раздаване на Библии съобщава за доставени над 627 милиона Библии по света за една година само (Обединени библейски общества, 1999). Всъщност, Библията е сборник от 66 книги, написани от над 40 отделни автори от различни среди (от обикновени селяни до благородни царе) за период от поне 1600 години. Тези 66 книги са разделени на две основни части, "Стария завет" (39 книги) и "Новия завет" (27 книги). Библията е била завършена в своята цялост преди близо 2000 години и остава и днес най-добре запазената литературна работа от всички творби на древността с над 24 000 древни ръкописи на Новия завет открити до този момент. Сравнете това с второто най-добре запазено литературно произведение на древността, Омировата "Илиада", със само 643 запазени ръкописи открити до момента.


Библията истина ли е? – „ ... По Божие вдъхновение”
И така, Библията истина ли е? Ако Библията е наистина това, което твърди, че е, последиците за нас са значителни. Библията откровено твърди, че е "боговдъхновена и полезна за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата" (2 Тимотей 3:16). Разбира се, Библията не е единствената книга, която заявява, че има божествено вдъхновение, но тя е уникална с това, че предлага значителни доказателства в подкрепа на твърденията си. Тя дори отива толкова далеч, че предизвиква читателите си да я изпитат, увещавайки ни да "изследваме всички неща" (1 Солунци 5:21).


Библията истина ли е? – Тестът на пророчеството
Библията истина ли е? Безспорно, най-голямото доказателство относно истинността на твърденията на Библията за божествено вдъхновение, е изпълнението на библейските пророчества. Помислете върху това: ако хората са били в състояние да предвидят ясно и последователно бъдещето, щеше ли да съществува носещата милиарди долари хазартна индустрия на Лас Вегас? Готови сме да се обзаложим, че нямаше да я има. Тъй като самия човек не е в състояние да предвиди бъдещите събития, пророчеството е разумен индикатор за свръхестествено вдъхновение. Библията съдържа повече от хиляда вдъхновени пророчества. По-голямата част от тези пророчества вече са се сбъднали и това може да бъде проверено в светската история. Помислете, например, върху пророчествата на Езекиил относно Божият съд срещу древната финикийска столица Тир (Езекиил, глава 26). Пророчеството гласи, че Тир ще бъде първо разрушен от вавилонския цар Навуходоносор. По-късно той ще бъде напълно унищожен от обединение от страни, оголен и изострен като на върха на скала, руините му (и дори неговия прах), остъргани и хвърлени в морето, превръщайки се в място, където рибарите разпростират мрежите си. Съседните страни ще станат свидетели на съдбата на Тир и предаването му без бой. Това е доста странно пророчество. Удивително е, че условията на пророчеството на Езекиил са били изпълнени, дори и до най-малките подробности. Навуходоносор разграбва Тир. По-късно Александър Велики застава начело на коалиция от страни за борба срещу Тир, разрушават го, остъргвайки го до твърда скала и хвърлят останките му в морето. Древният град става (и остава до ден днешен) място, където местните рибари простират мрежите си да съхнат. (За потвърждение, вижте книга по Обща история).

Пророчеството не е само явление в древното минало. Библейските пророчества се изпълняват и днес пред очите ни. Помислете за народа на Израел. Евреите са били "най-малочислени от всички народи" (Второзаконие 7:7), без своя земя и без свобода, служещи като роби в Египет. По това време Египет е доминиращата световна сила. Въпреки това, поради Божието обещание, отправено векове по-рано към човек на име Авраам, неговия син Исаак и внукът му Яков, Бог спаси Израилтяните от робството "със силна ръка, с издигната мишца, с голям ужас, със знамения и с чудеса" (Второзаконие 26:8). Бог даде на израилтяните собствено отечество, направи завет с тях и им повери Библията. Израел беше една нация, отделена за Бог – Божието свидетелство към един свят, обърнал гръб на Онзи, Който го е създал. За съжаление, историята на Израел, както и тази на света, е на постоянен бунт срещу Бог. Отново и отново, еврейският народ се бунтуваше, страдаше от Божия гняв, смиряваше себе си, съжаляваше за бунта си и се обръщаше обратно към Бога и получаваше Божието благословение отново - след това започваше процеса отначало... Накрая, Бог изпрати нации да ги завладеят (както Той направи и с древния Тир), и изгони евреите от родината им. През 70 г. сл. Хр., римски легиони погубват Израел, разпръсвайки евреите по целия свят и им забраняват да се върнат някога в отечеството си. Евреите били без родина за 1900 години! Въпреки това, Бог обещава на евреите, че въпреки че Той ще ги изгони от земята, те ще запазят самоличността и принадлежността си и ще се върнат в земята си отново. (Вж., например, Левит 26:13-16; Неемия 1:8-9; Второзаконие 30:1-5). Чудо е само по себе си, че евреите са оцелели и са останали хора с установена самоличност без родина за 1900 години. Всички други народи, които някога са загубили отечеството си, са били асимилирани от съседните страни и са загубили своята идентичност в рамките на няколкостотин години. Но евреите са останали и по чудо се завръщат в Израел като тяхна официална родина през 1948 година.

Прочетете Библията истина ли е? Страница 2


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

Библейски противоречия
Септуагинта
Библията истина ли е?
Библейски кодове
10 Заповеди
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Библията истина ли е? to My Google!
Add Библията истина ли е? to My Yahoo!
XML Feed: Библията истина ли е?
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.