Clicky

Библията истина ли е?

Библията истина ли е?

 
Вие сте тук: Истина >> Библията истина ли е? 2
(Прочетете Библията истина ли е? Част 1 Първо)

Библията истина ли е? – археология
Библията истина ли е? Библията не само като по чудо предсказва бъдещето, но и разказва за далечното минало с голяма точност. Като такава, археологията е източник на голямо доказателство за Библията. В класическия трактат на Джош МакДауъл по историческите доказателства в подкрепа истинността на Библията, известния археолог Нелсън Глуек е цитиран да казва: "Може да се твърди категорично, че никое археологическо откритие никога не е противоречало на библейски цитат." (МакДауъл, Доказателства, които изискват присъда 1979, стр. 65.)

Помислете, например, върху библейския запис за напускането на Израел от Египет. Фараон, монархът на Египет, преследва израилтяните с една армия от колесници, притискайки Израел в залива Акаба (Червено море). Бог по чудо разделя Червено море, позволявайки на Израел да премине по суха земя. Египтяните са зад тях в близко преследване, но след преминаването на последния израилтянин, Бог пуска разделената вода и удавя египетската армия. Археолозите са открили редица доказателства, защитаващи записите в Библията за изхода, включително колелата от колесниците, заклещени в коралите из сухоземния път на дъното на Червено море. (Изход разкрит, видео документален филм на Discovery Media Productions.)


Библията истина ли е? – авторите
Библията истина ли е? Помислете за целостта на авторите на Библията - мъже, които твърдяха, че са вдъхновени от Бог. Вземете например Лука, който е автор на приблизително една четвърт от целия Нов завет. Лука се счита за авторитетен историк - един от най-големите на древността. Д-р Джон МакРей, професор по Нов Завет и археология в университет Wheaton в Илинойс, обяснява: "Общото съгласие на либералните и консервативните учени е, че Лука е много точен като историк. Той е ерудиран, красноречив, гръцкият му достига класическо качество, пише като един образован човек и археологическите открития показват отново и отново, че Лука е точен в това, което има да каже. " (Джон МакРей, цитиран от Лий Strobel, Случаят Христос, Zondervan, 1998, стр. 129.)

Сър Уилям Рамзи, един от най-големите археолози на съвремието, заявява: "Лука е историк от първа класа." (Сър Уилям Рамзи, Връзката на неотдавнашните открития с надеждността на Новия завет, 1915, стр. 222.)

Сега, нека разгледаме 000мъченичеството000 на много от тези автори. Според източници и традиции извън Библията, много от авторите на Библията умират по брутални и ужасяващи начини в защита на писмените си свидетелства. Всъщност, всички, освен един от авторите на Новия завет, са били екзекутирани за обявяване и защита на техните свидетелства (Йоан е бил пощаден, но изпратен на заточение от римския император Тит). Разбира се, мъченичеството само по себе си не е уникално - много хора в цялата история с готовност са умрели за техните убеждения. Това, което прави мъченичеството на авторите на Новия завет специално е, че тези мъже бяха в състояние да знаят истината за своите писмени записи.

Помислете за това - никой не умира съзнателно за лъжа! Например, похитителите самоубийци от 11 септември може искрено да са вярвали в това, за което умряха, но те не бяха в състояние да знаят дали техните вярвания са абсолютно верни. Похитителите са основали своята вяра на религиозни традиции, предавани в продължение на много поколения. За разлика от тях, мъчениците на Библията са били в състояние да знаят истината. Те са били свидетели на историческите събития, които са записали. Или са видели това, което са твърдели или не са - ясно и просто. Въпреки това, тези мъже са останали верни на показанията си, дори до брутална смърт в ръцете на своите преследвачи и въпреки възможността пред всеки един да се отрече от историята си. Защо толкова много мъже съзнателно умират за една лъжа? Те нямаше да получат нищо за това, че са излъгали... и да изгубят всичко.


Библията истина ли е? – Отсъдете за себе си...
Библията истина ли е? За тези от нас, които не вярват, че Бог е вдъхновил Библията, как ще обясните това? Каква основателна причина имаме, за да отхвърлим Библията като божествено Божие откровение към човека? Ние трябва да оставим настрани нашите философски наклонности, да проверим доказателствата обективно и да претеглим фактите сами за себе си... И после да попитаме: Библията истина ли е?

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

Библията истина ли е?
Септуагинта
10 Заповеди
Библейски кодове
Библейски противоречия
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Библията истина ли е? to My Google!
Add Библията истина ли е? to My Yahoo!
XML Feed: Библията истина ли е?
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.