Clicky

Библейско пророчество

Библейско пророчество

 - Божествено вдъхновено
Вие сте тук: Истина >> Библейско пророчество

Библейско пророчество: Божествено вдъхновение?
Библейските пророчества са доказателства, към които християните се придържат при потвърждаването на твърденията на Библията за божествено вдъхновение. Това автентични доказателства ли са или незаконни твърдения, които подкрепят християнството? Пророчеството се определя като божествено заявяване на събития, които предстоят. Тъй като по естество човек не е в състояние да предвижда бъдещите събития, пророчеството би било приемливо доказателство за божествено вдъхновение. Библията, написана от най-малко 40 автори за период от най-малко 1500 години, се състои от 66 книги. Тези 66 книги се твърди, че съдържат над 1000 божествено вдъхновени пророчества. Ще разгледаме няколко...

Библейско пророчество: Езекиил 26
Един пример за библейско пророчество се намира в Книгата на Езекиил. Глава 26 от книгата на Езекиил се твърди, че е била написана през 586 пр.Хр., 11-та година от царуването на цар Седекия над Юда. При девет отделни случая из цялата глава авторът твърди, че е бил вдъхновен от Бога с изявления като "така казва Господ Бог.” Текстът описва падането на континенталната част на Тир от войските на Навуходоносор през следващата година. По-нататък тя описва събитията от обсадата на Александър Велики срещу острова крепост на Тир (на половин миля край бреговете на континенталната част на Тир) 253 години по-късно. Главата описва как нашествениците ще съборят останките от континенталната част на Тир и ще ги хвърлят в морето. Това, че ще "изстържат пръстта от него и ще го направят гола скала" (ст 4). Че "ще хвърлят всред водата камъните ти, дърветата ти и пръстта ти." (ст 12). "Аз ще те направя гола скала, ще бъдеш място за простиране на мрежи" (ст 14). Светската история записва, че Александър Велики обсажда островната крепост Тир през 332 г. пр. Хр. Неговата армия разрушава континенталната част на Тир и я хвърля в морето. В своите усилия да изградят пътека към острова, те остъргват дори прахта, оставяйки само голи скали. Историкът Филип Майърс в учебника си по история, Обща история за колежи и висши училища (Бостън, Гинн & Ко), пише: "Александър Велики оставя Тир в руини през 332 г. пр. Хр. Тир се възстановява до известна степен от този удар, но никога не възвръща мястото, което преди е заемал в светa. По-голямата част от този някога велик град сега е гола като върха на скала – място, където рибарите, все още често простират мрежите си да съхнат" (стр. 55). Съдбата на континенталната част на Тир е такава, както е било предсказано в книгата на Езекиил.


Библейско пророчество: Книгата Данаил
Друг пример за библейско пророчество се намира в Книгата на Данаил. Поради зашеметяващо точното предричане, което откриваме в книгата на Данаил, се твърди от неговите критици, че книгата е била написана след събитията, които описва. Например, глава 11 описва в такива подробности взаимодействията между Птолемей и Селевкид след смъртта на Александър Велики до възхода на Римската империя, че критиците настояват, че тя трябва да е била написана след 160 г. пр. Хр. Въпреки това, Йосиф Флавий, придворен историк в продължение на три последователни римски императори, записва (Древността на евреите XI, VIII, 3-5), че Александър Велики получава копие от Данаил при присъединяването си в Ерусалим през есента на 332 г. пр. Хр (веднага след неговото завладяване на Тир). Освен това, Септуагинтата (LXX) е превод от иврит на гръцки през 3 век пр. Хр. Данаил е включен във версията Септуагинта. Данаил също е включен в Свитъците от Мъртво море, които датират от около 200 г. пр. Хр.


Библейско пророчество: Данаил 9:25
Най-убедителното библейско пророчество се намира в Данаил, глава 9, стих 25. Написано 500 години преди раждането на Исус Христос (най-старото запазено копие датира 200 години преди раждането на Христос), тя предсказва деня, в който Христос ще влезе Ерусалим. Пророчеството гласи: 69 седмици на година (69 х 7 = 483 години) ще преминат от постановлението за възстановяване на Ерусалим до идването на Месия. Това е в съответствие с вавилонския 360 дневен календар, тъй като книгата Данаил е била написана във Вавилон по време на еврейския плен след падането на Йерусалим. По този начин 483 години х 360 дни = 173 880 дни. Според намерени записи от сър Хенри Кресуик Роулинсън в двореца в Суса (Суса) и потвърдени в Неемия 2:1, този указ е бил издаден на 14 март 445 г. пр.Хр. от Артаксеркс Лонгиманус. Точно 173 880 дни по-късно, на 6-ти април 32 г сл Хр, Исус Христос възлиза в Йерусалим на осле (изпълнявайки пророчеството в Захария 9:9). Светът празнува този ден като Цветница. Четири дни по-късно Христос е бил убит на кръста. Всъщност, формата на Неговата екзекуция и дори последните Му думи са били предсказани в Псалом 22. Три дни по-късно Христос възкръсна от мъртвите на Великден, изпълнявайки множество други пророчества за нашия Месия.

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

10 Заповеди
Месианско пророчество
Библейски противоречия
Библейска истина
Библейско пророчество
Християнско пророчество
Библията истина ли е?
Библейско пророчество
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Библейско пророчество to My Google!
Add Библейско пророчество to My Yahoo!
XML Feed: Библейско пророчество
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.