Clicky

Септуагинта

Септуагинта

 И надеждност
Вие сте тук: Истина >> Септуагинта

Септуагинта – какво представлява?
Септуагинтата (понякога съкратена с LXX) е името, дадено на гръцкия превод на еврейските Писания. Септуагинтата води началото си от Александрия, Египет и е преведена между 300-200 г. пр. Хр. Широко използван между елинистическите евреи, този гръцки превод е бил направен, тъй като много евреи през цялата империя започват да губят иврит. Процесът на превода от иврит на гръцки също дава на много не-евреи поглед в юдаизма. Според древен документ, наречен Писмо на Аристеас се смята, че на 70-72 еврейски учени им е поръчано по времето на Птолемей Филаделф да изпълнят задачата за превод. Терминът "Септуагинта" означава седемдесет на латиница и текстът е наречен така в знак на признание на тези 70 учени.


Септуагинта – влияние върху християнството
Септуагинтата също е била източник на Стария завет за ранните християни по време на първите няколко века сл Хр. Много от ранните християни говорят и четат гръцки, като по този начин те разчитат на превода Септуагинта за голяма част от разбирането им на Стария завет. Новозаветните писатели също се позовават основно на Септуагинтата, като по-голямата част от старозаветните цитати, цитирани в Новия завет, са цитирани директно от Септуагинтата (другите са цитирани от текстове на иврит). Гръцките църковни отци е известно също, че и те цитират от Септуагинтата. Дори и днес източната православна църква се позовава на Септуагинтата за нейните учения от Стария Завет. Някои съвременни преводи на Библията също така използват Септуагинта, заедно с еврейски ръкописи като източник за текста.


Септуагинта – какво съдържа?
Септуагинтата съдържа стандартните 39 книги от старозаветния канон, както и определени апокрифни книги. Терминът "апокрифи" е въведен от библейския учен от пети век, Джером, и обикновено се отнася до набор от древни еврейски писания, написани в периода между последната книга в еврейските писания, Малахия, и идването на Исус Христос. Апокрифните книги включват Юдит, Товит, Варух, Сирах (или Еклесиаст), Мъдростта на Соломон, Първа и Втора Макавеи, двете книги на Ездра, добавки към книгата на Естир, добавки към книгата на Данаил и молитвата на Манасия.

Апокрифните книги са били включени в Септуагинтата поради исторически и религиозни цели, но не се признават от протестантските християни или ортодоксалните евреи като канонични (боговдъхновени). Най-реформираните учители ще отбележат, че новозаветните писатели никога не цитират от апокрифните книги, както и че апокрифите никога не са били счетени за част от каноничното еврейско писание. Въпреки това, Римокатолическата църква и Православните църкви включват апокрифи в Библията (с изключение на книгите на Ездра и молитвата на Манасия).

Прочетете Септуагинта Страница 2


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

10 Заповеди
Библейски противоречия
Септуагинта
Библията истина ли е?
Библейски кодове
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Септуагинта to My Google!
Add Септуагинта to My Yahoo!
XML Feed: Септуагинта
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.