Clicky

Септуагинта

Септуагинта

  И пророчество
Вие сте тук: Истина >> Септуагинта 2
(Прочетете Септуагинта Част 1 Първо)

Септуагинта – надежден превод ли е?
Тъй като Септуагинтата е превод, учените обмислят дали тя точно отразява еврейските Писания от 2-ри век пр. Хр. Внимателният анализ на Септуагинтата и мазоретския текст (ранен еврейски текст на Стария завет), показват малки отклонения. Дали това са грешки при превода, или Септуагинтата и мазоретския текст са на базата на малко по-различни ръкописи на иврит? Откриването на свитъците от Мъртво море са помогнали да се хвърли светлина върху този въпрос. Открити в Кумранския район, близо до Мъртво море в началото на 1947 г., тези свитъци са датирани за още през 200 г. пр. Хр и съдържат части от всяка книга в Стария Завет с изключение на Естир. Сравненията между свитъците от Мъртво море и мазоретския текст и Септуагинтата показват, че от различията между мазоретския текст и Септуагинтата, около 95% се разпределят между свитъците от Мъртво море и мазоретския текст, и само 5% от тези разлики се разпределят между свитъците от Мъртво море и Септуагинтата. Означава ли това, че Септуагинтата е ненадеждна и че нашия Стар Завет е направен от противоречиви източници? Не. Наложително е да се отбележи, че тези "вариации" са изключително малки (т.е. граматични грешки, правописни различия или липсващи думи) и не засягат смисъла на изречения и параграфи. (Изключение е книгата на Еремия, в която действителните пасажи са подредени по различен начин.) Нито едно от различията, обаче, не се доближава до повлияване на която и да е област от учението или доктрината. По-голямата част от Септуагинтата, мазоретския текст и свитъците от Мъртво море са изключително подобни и са разсеяли неоснователните теории, че библейския текст е бил повреден от време и конспирация. Освен това, тези промени не поставят под въпрос непогрешимостта на Бога в запазването на Неговото Слово. Въпреки че оригиналните документи са непогрешими, преводачите и книжниците са човешки същества и затова са склонни да правят леки грешки в превода и преписването (еврейските писмовни правила свидетелстват за това колко са взискателни книжниците). Дори и тогава, Библията има повторения, вградени в нейните текстове, и всичко значително е казано повече от веднъж. Ако са въведени граматически грешки, които размътват мисълта, то тя ще бъде изяснена на няколко други места в писанията.


Септуагинта – вълнуващо свидетелство за достоверността на пророчеството за Месия
Септуагинтата и свитъците от Мъртво море съставят едно много драматично доказателство за християнството – че старозаветните пророчества за идващия Месия безспорно предшестват времето, когато Исус Христос беше на земята. Всички теории от 1-ви век сл Хр за конспирации и манипулации на пророчеството вече не важат, когато осъзнаем, че пророческите стихове като Исая 53 и Псалм 22 са определени в писмена форма най-малко 100 години преди Христа, а може би и много повече. Отново, въпреки времето, преследването и невероятно незначителните случаи на писмени грешки, Септуагинтата е просто още един пример за това как библейския текст е останал верен в своето послание и тема. Библията е наистина божествено вдъхновено и запазено послание от Бога, което заслужава нашето време и внимание.

“The grass withers and the flowers fall, but the word of our God stands forever.” (Isaiah 40:8) "Тревата съхне и цветът вехне, но словото на нашия Бог стои завинаги." (Исая 40:8)

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

Септуагинта
Библията истина ли е?
10 Заповеди
Библейски кодове
Библейски противоречия
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Септуагинта to My Google!
Add Септуагинта to My Yahoo!
XML Feed: Септуагинта
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.