Clicky

Este Biblia adevarata?

Este Biblia adevarata?

 - Un rezumat al dovezilor
Esti aici: Adevarul >> Este Biblia adevarata?

Este Biblia adevarata? – O Carte remarcabila
Este Biblia adevarata? Bineinteles, Biblia este o carte remarcabila – fara indoiala bestseller-ul mondial, cu milioane fara numar de copii printate. O singura organizatie pentru distribuire a Bibliei a raportat distribuirea a peste 627,000,000 de Biblii in intreaga lume intr-un singur an (United Bible Societies, 1999 – Societatile Biblice Unite). De fapt, Biblia este o colectie de 66 de carti, scrise de peste 40 de autori diferiti care provin din contexte variate, (de la slujitori modesti pana la imparati si nobili) de-a lungul unei perioade de cel putin 1600 de ani. Aceste 66 de carti sunt impartite in doua parti principale, Vechiul Testament (39 de carti) si Noul Testament (27 de carti). Biblia a fost intregita in ansamblul ei cu aproximativ 2000 de ani in urma, ramanand pana astazi cea mai bine pastrata lucrare literara din toata antichitatea, cu peste 24,000 de manuscrise vechi ale Noului Testament descoperite pana acum. Poti compara aceasta cifra cu cea de a doua lucrare literara pastrata cel mai bine din antichitate, Iliada lui Homer, cu doar 643 de manuscrise pastrate care au fost descoperite pana la aceasta data.


Este Biblia adevarata? - “… insluflata de Dumnezeu”
Deci, este Biblia adevarata? Daca Biblia este intr-adevar ceea ce pretinde sa fie, implicatiile asupra noastra sunt considerabile. Biblia pretinde in mod obiectiv ca "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire" (2 Timotei 3:16). Desigur, Biblia nu este singura carte care pretinde inspiratia divina, insa este unica prin dovezile substantiale pe care le ofera in sprijinul pretentiei sale. Ea merge si mai departe provocandu-si cititorii sa o examineze, prin indemnul: "Cercetati toate lucrurile" (1 Tesaloniceni 5:21).


Este Biblia adevarata? – Testul profetiei
Este Biblia adevarata? Fara indoiala, cea mai mare si unica dovada care ofera veridicitate pretentiei Bibliei la inspiratie divina este implinirea profetiei biblice. Gandeste-te la urmatorul lucru: daca omul ar fi in stare sa-si prevada viitorul clar si consecvent, ar exista oare industria de bilioane de dolari a jocurilor de noroc? Cu siguranta ca nu. Daca omul in sinea lui este incapabil sa cunoasca dinainte evenimentele viitoare ale vietii lui, atunci profetia este un indicator rational al inspiratiei supranaturale. Biblia contine mai mult de o mie de profetii inspirate. Cea mai mare parte a acestor profetii deja s-a implinit si pot fi verificate de istoria seculara. Gandeste-te, de exemplu, la profetiile lui Ezechiel despre judecata lui Dumnezeu impotriva Tirului, capitala antica a Feniciei (Ezechiel, capitolul 26). Profetia afirma ca Tirul mai intai va fi ras de pe fata pamantului de catre regele babilonean Nebucadnetar. Mai tarziu, va fi distrus complet de o coalitie a unor natiuni, va fi o stanca goala, ruinele lui (si chiar praful lui) adunate si aruncate in mare, devenind un loc in care pescarii isi vor intinde mrejile. Popoarele vecine vor fi martore la soarta orasului Tir si capitularea lui fara lupta. Este mai degraba o profetie ciudata. Uimitor, evenimentele din profetia lui Ezechiel s-au implinit pana la cele mai mici amanunte. Nebucadnetar a jefuit orasul Tir. Mai tarziu, Alexandru cel Mare a condus o coalitie a mai multor natiuni impotriva Tirului, l-a demolat, l-a daramat pana la temelii si i-a aruncat ruinele in mare. Locul acela antic a devenit (si ramane pana in ziua de azi) un loc unde pescarii isi intind mrejile la uscat. (Pentru o confirmare seculara, vezi General History for Colleges and High Schools, Boston, Ginn & Co., p. 55)

Profetia nu este doar un fenomen al trecutului antic. Profetia biblica se implineste astazi si inaintea ochilor nostri. Uita-te la natiunea Israel. Evreii erau “cel mai mic dintre toate popoarele” (Deuteronom 7:7) fara patrie si fara libertate, slujind ca sclavi in Egipt. In vremea aceea, Egiptul era puterea mondiala dominanta. Totusi, datorita promisiunii facute cu secole inainte de Dumnezeu, unui om pe nume Avraam, fiului sau - Isaac si nepotului lui - Iacov, El i-a izbavit pe israeliti din robia lor: “Si Domnul ne-a scos din Egipt cu mana tare si cu brat intins, cu aratari infricosatoare, cu semne si minuni” (Deuteronom 26:8). Dumnezeu le-a dat evreilor o patrie proprie, a facut un legamant cu ei si le-a incredintat Biblia. Israel era un popor pus deoparte pentru Dumnezeu – erau marturia lui Dumnezeu in lumea care i-a intors spatele Celui care a creat-o. Trist este ca istoria lui Israel, asemanatoare celei a lumii, este una de razvratire constanta impotriva lui Dumnezeu. Din nou si din nou, poporul evreu se razvratea, suferea in mania lui Dumnezeu, se smerea, ii parea rau pentru rebeliunea lui, se intoarcea la Dumnezeu si primea din nou binecuvantarea Lui – iar acest proces era reluat din nou si din nou de la inceput... In cele din urma, Dumnezeu a trimis popoare asupra lor (la fel cum a facut cu Tirul antic) si i-a scos pe evrei din tara lor, ducandu-i in robie. In anul 70, legiunile romane au decimat Israelul, imprastiindu-i pe evrei in intreaga lume si oprindu-i sa se intoarca in tara lor. Evreii au fost fara patrie 1900 de ani! Cu toate acestea, Dumnezeu le-a promis ca desi ii va indeparta de tara lor, vor ramane un popor cu identitate si se vor intoarce din nou in patria lor (vezi, de exemplu, Levit 26:13-16; Neemia 1:8; Deuteronom 30:1-15). Este o minune in sine ca evreii au supravietuit si au ramas o natiune cu identitate, fara tara, timp de 1,900 de ani. Toate celelalte popoare care si-au pierdut vreodata tara au fost asimilate de natiunile vecine si si-au pierdut identitatea pentru cateva sute de ani. Totusi, evreii si-au pastrat identitatea, si in mod miraculos, s-au intors in Israel, patria lor oficiala, in 1948.

Citeste Este Biblia adevarata? Pagina 2 Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Este Biblia Adevarata?

Codurile Bibliei
Cele10 Porunci
Contradictii in Biblie
Este Biblia adevarata?
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Este Biblia adevarata? to My Google!
Add Este Biblia adevarata? to My Yahoo!
XML Feed: Este Biblia adevarata?
Adevarul Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Toate Drepturile Rezervate.