Clicky

Este Biblia adevarata?

Este Biblia adevarata?

 - Este Biblia adevarata?
Esti aici: Adevarul >> Este Biblia adevarata? 2
(Citeste Este Biblia adevarata? Partea I)

Este Biblia adevarata? – Arheologia
Este Biblia adevarata? Biblia nu prezice doar viitorul intr-un mod miraculos, ci prezinta si trecutul indepartat, cu o mare acuratete. Ca atare, arheologia a fost o sursa de dovezi importante in favoarea Bibliei. In tratatul clasic al lui Josh McDowell despre marturiile istorice in sprijinul veridicitatii Bibliei, este citat renumitul arheolog Nelson Glueck care spune: “se poate afirma categoric ca nici o descoperire arheologica nu a contrazis vreodata o referinta biblica” (Josh McDowell, Marturii care cer un verdict: Marturii istorice in sprijinul credintei crestine, SMR, p. 73).

Luati de exemplu naratiunea biblica despre iesirea poporului Israel din Egipt. Faraonul, monarhul Egiptului, i-a urmarit pe israeliti impreuna cu o armata de care, incoltindu-i la Golful Aqaba (Marea Rosie). Dumnezeu a despicat apele Marii Rosii si astfel poporul Israel a trecut prin mijocul marii pe un pod de pamant subacvatic. Egiptenii au continuat sa-i urmareasca, insa dupa ce ultimul evreu a trecut marea, Dumnezeu a intors apele despartite si a inecat armata egipteana. Arheologii au descoperit o serie de dovezi care atesta naratiunea biblica a exodului, inclusiv roti de care crustate in corali de-a lungul podului de pamant din inima Marii Rosii. (Exodus Revealed, documentar video realizat de Discovery Media Productions.)


Este Biblia Adevarata? – Autorii
Este Biblia adevarata? Ganditi-va la autorii Bibliei – oameni care au pretins ca au fost inspirati de Dumnezeu. Luati-l de exemplu pe Luca, care a scris aproximativ o treime din Noul Testament. Luca este considerat un istoric cu autoritate – unul dintre cei mari istorici din antichitate. Dr. John McRay, profesor de Noul Testament si Arheologie de la Wheaton University din Illionois, explica: “Consensul general atat intre cercetatorii liberali cat si intre cei conservatori este ca Luca este un istoric foarte precis. Este erudit, elocvent, limba greaca folosita de el se apropie de forma sa clasica, scrie ca un om educat, iar descoperire arheologice arata in mod repetat ca Luca este foarte exact in ce are de spus" (John McRay, citat de Lee Strobel, Pledoarie pentru Cristos, Editura Cartea Crestina, 2004, p. 98).

Sir William Ramsey, unul dintre cei mai mari arheologi din vremurile moderne, a declarat ca “Luca este un istoric de rang inalt" (Sir William Ramsey, The Bearing of Recent Discovery on the Trustworthiness of the New Testament, 1915, p. 222)

Acum, haideti sa ne gandim la martirajul multora dintre acesti autori ai Bibliei. Conform surselor si traditilor din afara Bibliei, multi dintre scriitorii ei au murit de o moarte brutala si oribila in apararea marturiei lor scrise. De fapt, toti in afara de unul din autorii Noului Testament au fost executati pentru proclamarea si apararea marturiei lor (Ioan a scapat, insa a fost trimis in exil de catre imperatorul Roman Titus). Cu siguranta martirajul in sine nu este unic – multi oameni de-a lungul istoriei au fost gata sa moara pentru credinta lor. Ceea ce face martirajul autorilor Noului Testament special, este ca acesti oameni erau in pozitia de cunoscatori ai adevarului relatarilor scrise de ei.

Ganditi-va – nimeni nu ar fi gata sa moara pentru o minciuna! De exemplu, teroristii sinucigasi din 11 Septembrie poate credeau sincer in cauza pentru care au murit, insa ei nu stiau daca credinta lor este absolut adevarata. Teroristii si-au pus credinta in traditii religioase transmise de la o generatie la alta. In contrast cu ei, martirii Bibliei erau cei care cunoasteau adevarul. Ei au fost martori la evenimentele istorice relatatate. Fie ei au vazut ceea ce pretindeau ca au vazut, fie nu – simplu si clar. Insa acesti oameni nu s-au dezis de marturia lor nici chiar in fata mortii brutale cauzate de persecutorii lor si in ciuda fiecarei sanse de a-si retrage naratiunile. De ce ar muri cu buna stiinta atatia oameni, pentru o minciuna? Nu aveau nimic de castigat de pe urma ei... ci pierdeau totul.


Este Biblia adevarata? – Judeca singur
Este Biblia adevarata? Pentru aceia dintre noi care nu cred ca Dumnezeu a inspirat Biblia, cum ne explicam lucrul acesta? Ce argument convingator aveti pentru a respinge Biblia ca revelatie a lui Dumnezeu pentru om? Ar trebui sa lasam de o parte dispozitia noastra psihologica, sa examinam marturiile in mod obiectiv si singuri sa cantarim faptele... Si apoi sa intrebam: Este Biblia adevarata?

Invata Mai Multe Acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Este Biblia Adevarata?

Contradictii in Biblie
Este Biblia adevarata?
Codurile Bibliei
Cele10 Porunci
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Este Biblia adevarata? to My Google!
Add Este Biblia adevarata? to My Yahoo!
XML Feed: Este Biblia adevarata?
Adevarul Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Toate Drepturile Rezervate.