Clicky

Istoria lui Israel

Istoria lui Israel

 - Planul lui Dumnezeu
Esti aici: Adevarul >> Istoria lui Israel

Istoria lui Israel: Descendentii lui Avraam
Istoria lui Israel incepe cu legamantul lui Dumnezeu cu Avraam aproximativ 2000 de ani i.Cr. “Voi face din tine un neam mare, si te voi binecuvanta; iti voi face un nume mare si vei fi o binecuvantare.” (Geneza 12:2). Numele “Israel” (insemnand “cel care s-a luptat cu Dumnezeu si a biruit” sau “printul care a triumfat cu Dumnezeu”) provine din numele nou pe care Dumnezeu i l-a dat nepotului lui Avraam - Iacov, dupa ce acesta a rezistat in lupta spirituala de la Iaboc (Geneza 32:28). Din acest moment, descendentii lui Avraam - Isaac si Iacov sunt numiti de multe ori si “copiii lui Israel”.


Istoria lui Israel: Alegerea lui ca popor special
Istoria lui Israel isi are originea mai devreme de 2000 de ani i.Cr. De fapt, alegerea lui Israel ca popor special a fost parte a planului lui Dumnezeu inca de la inceputul vremurilor. Alegerea lui Israel de Dumnezeu ca “popor ales” nu s-a bazat pe vreun numar, natura sau atractie speciala. De fapt, natiunea Israel era cea mai mica printre toate popoarele (Deuteronom 7:6-8). Mai degraba, Dumnezeu i-a ales pe acesti oameni datorita dragostei Sale pentru ei si a legamantului Sau neconditionat cu Avraam. Aceasta nu inseamna ca Dumnezeu l-a iubit pe Israel mai mult decat pe ceilalti oameni, ci doar a intentionat sa foloseasca Israelul ca un instrument pentru a iubi si a binecuvanta pe fiecare. Inca de la inceput, planul lui Dumnezeu a fost ca prin Israel, sa-L trimita pe Mesia, pentru a fi Mantuitorul intregii lumi.


Istoria lui Israel : Relatarea Biblica
Istoria lui Israel, asa cum este descrisa amanuntit in Biblie, cuprinde o perioada in jur de 1800 de ani. Ea ofera o relatare spectaculoasa a minunilor, judecatilor, promisiunilor si binecuvantarilor lui Dumnezeu. Israelul incepe cu o promisiune unilaterala facuta unui singur om - lui Avraam. Timp de mai mult de 400 de ani, Avraam si urmasii lui s-au bizuit pe aceasta promisiune, chiar si in perioada semnificativa de robie in Egipt. Apoi, dupa o serie uluitoare de evenimente miraculoase, Dumnezeu ii elibereaza pe israeliti din Egipt, iesire descrisa in Exod (in ebraica: “iesire”). Exodul este o ocazie ca cei mai multi evrei sa se uite la baza natiunii lui Israel. Exodul este un act de eliberare cu care au ramas evreii ca dovada a dragostei si protectiei lui Dumnezeu pentru Israel. Odata ce Exodul este terminat, Dumnezeu stabileste un legamant conditionat cu israelitii pe muntele Sinai. Acolo Dumnezeu Isi proclama Legea (Cele Zece Porunci). Acolo Dumnezeu promite binecuvantare pentru ascultarea de Legea Lui si blesteme pentru neascultare. Restul istoriei lui Israel descrise in Biblie este un ciclu continuu de binecuvantare si pedeapsa pentru ascultarea si neascultarea poporului de Legea lui Dumnezeu. In vremuri de victorii si infrangeri, in perioada imparatilor si a judecatorilor, a preotilor si a profetilor, in vremuri de restaurare si exil – israelitii sunt binecuvantati cand Il asculta pe Dumnezeu si pedepsiti cand nu-L asculta. Ca natiune, Israelul a fost distrus de romani in anul 70 d.Cr. Atunci evreii s-au imprastiat in intreaga lume, pastrand speranta bazata pe profetiile profetice intr-o reunire finala in tara aleasa pe care Dumnezeu a dat-o lui Israel. In anul 1948, dupa ce au trecut aproape 1900 de ani, Israelul din nou a fost declarat o natiune suverana si restabilit oficial in tara promisa. Printr-o serie de evenimente miraculoase, inclusiv reocuparea Ierusalimului de catre evrei in 1967, aceasta generatie este martora implinirii promisiunii cu privire la poporul special al lui Dumnezeu.


Istoria lui Israel: Planul final al lui Dumnezeu
De ce cea mai mare parte din Biblie se focalizeaza pe istoria lui Israel si viitorul acestui popor? De ce o singura natiune a fost numita “poporul ales al lui Dumnezeu”? Raspunsul la aceste intrebari il gasim cand examinam planul final al lui Dumnezeu pentru Israel. Atunci cand Dumnezeu i-a facut aceasta promisiune neconditionata lui Avraam, ca ii va face pe urmasii lui un popor mare, El i-a promis de asemenea ca va binecuvanta toate popoarele prin aceasta natiune (Geneza 12:1-3). Prin urmare, Israelul nu a fost considerat niciodata singurul recipient al binecuvantarilor lui Dumnezeu, ci mai degraba un canal pentru binecuvantarile lui Dumnezeu fata de intreaga omenire. Minunile lui Dumnezeu pentru Israel, cum ar fi eliberarea lor spectaculoasa din Egipt, erau facute nu doar pentru israeliti, ci pentru a fi o marturie a puterii absolute si a unicitatii lui Dumnezeu pentru lumea politeista care le-a vazut (Exod 7:5 ; 14:18, Iosua 2:9-11). Mesia care avea sa vina prin poporul Israel dintotdeauna a fost menit sa fie Mantuitorul intregii omeniri (Isaia 49:6). De asemenea, Vechiul Testament contine multe invitatii adresate lumii intregi sa vina si sa se inchine singurului Dumnezeu viu in Israel (Psl. 2:10-12 ; 117:1).

Pe baza evenimentelor recente din Tara Sfanta, este clar ca promisiunea facuta de Dumnezeu lui Avraam continua sa se implineasca. Promisiunea lui Dumnezeu de a binecuvanta toate popoarele prin Israel continua sa fie absolut vizibila. Invatatura, moartea si invierea lui Isus Cristos, cat si cresterea si impactul bisericii Sale, au fost posibile prin alegerea lui Israel de a fi poporul lui Dumnezeu. Toti cei care Il accepta pe Isus ca Mesia al lor, indeferent daca sunt iudei sau neamuri, primesc marile binecuvantari ale lui Dumnezeu, canalizate prin oamenii Lui alesi, natiunea Israel.

Invata mai multe acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Este Biblia Adevarata?

Adevarul Biblic
Originea Bibliei
Originea Bibliei
Biblia
Biblia King James
Cine a scris Biblia?
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Istoria lui Israel to My Google!
Add Istoria lui Israel to My Yahoo!
XML Feed: Istoria lui Israel
Adevarul Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Toate Drepturile Rezervate.