Clicky

Biblia

Biblia

 
Esti aici: Adevarul >> Biblia

Biblia: O privire de ansamblu
Biblia este o relatare fenomenala a istoriei cuprinsa in 66 de carti, scrise timp de mai mult de 1600 de ani, de cel putin 40 de autori diferiti. Vechiul Testament (Vechiul Legamant) contine 39 de carti scrise aproximativ din anii 1500 pana in 400 i.Cr., iar Noul Testament (Noul Legamant) contine 27 de carti scrise aproximativ din anii 40 pana in anii 90 d.Cr. Biblia evreiasca (Tenah) este aceeasi cu Vechiul Testament crestin, singura diferenta fiind aranjarea cartii. Vechiul Testament in original a fost scris in cea mai mare parte in ebraica si putina aramaica, in timp ce Noul Testament in original a fost scris in greaca.


Biblia: Vechiul Testament
Biblia incepe cu Scripturile evreiesti. Istoria evreilor a fost scrisa de-a lungul secolelor in pergamente sau table, iar autorii sunt regi, pastori, profeti si alti lideri inspirati de Dumnezeu. In Exod, Dumnezeu ii spune lui Moise sa scrie Legea (Tora) intr-o carte. In jurul anului 450 i.Cr. toate Scripturile evreiesti erau adunate si aranjate de un conciliu rabinic, care a recunoscut atunci intregul set ca fiind autoritate sacra si inspirata. De la inceputul anului 250 i.Cr. Biblia evreiasca (Tenach) a fost tradusa in limba greaca de catre invatati evrei in Alexandria, Egipt. Traducerea a devenit cunoscuta ca si Septuaginta, ceea ce inseamna 70 si se refera la traditia conform careia 70 ori 72 de oameni au fost in echipa de traducere. In anul 90 d.Cr. la conciliul de la Iamnia, batranii iudei au stabilit canonul final al Bibliei ebraice. Desi Scriptura evreiasca era copiata de mana, scribii erau extrem de meticulosi in copiere. Evreii aveau un sistem fenomenal al scribilor, dezvoltand metode complicate si ritualice de numarare a literelor, cuvintelor si a paragrafelor pentru a fi siguri ca nu s-au facut nici un fel de greseli in copiere. De fapt, traditia scribilor era mentinuta pana la inventarea tiparului in 1455. Avand in vedere acuratetea manuscriselor, descoperirile recente ale Manuscriselor de la Marea Moarta au confirmat veridicitatea demna de incredere a textelor Vechiului Testament de-a lungul anilor.


Biblia: Noul Testament
Dupa aproximativ 400 de ani de tacere scripturala, Isus a aparut pe scena istoriei in jurul anului 4 i.Cr. In invatatura Sa, Isus citeaza de multe ori din Vechiul Testament, declarand ca El nu a venit sa distruga Scripturile evreiesti, ci sa le implineasca. In Luca 24:44-45 Isus proclama ucenicilor Sai: “...trebuie sa se implineasca tot ce este scris despre Mine in Legea lui Moise, in Prooroci si in Psalmi”. Incepand din jurul anului 40 d.Cr. si continuand pana in anul 90 d.Cr, martorii oculari ai vietii lui Isus Cristos care ii includ pe Matei, Marcu, Luca, Ioan, Pavel, Iacov, Petru si Iuda, scriu Evangheliile, Epistolele si cartile care mai tarziu vor deveni Noul Testament. Acesti autori citeaza din 31 de carti ale Vechiului Testament si isi raspandesc larg materialul lor, astfel incat in jurul anului 150 d.Cr. primii crestini se refereau la setul de scrieri ca Noul Legamant. In timpul anilor 200 d.Cr. scrierile erau traduse in latina, copta (Egipt) si siriaca (Siria) si erau foarte raspandite. In perioada aceea cel putin 21 de scrieri erau considerate canonice. Apoi, in anul 397 d.Cr. cele 27 de carti actuale ale Noului Testament erau confirmate in mod oficial si canonizate la Sinodul de la Cartagina.

La fel ca si in cazul Vechiului Testament, avem acum dovezi semnificative ca Noul Testament pe care il citim astazi este uimitor de precis cand se compara cu manuscrisele originale. Din miile de copii facute de mana inainte de aparitia tiparului, avem aproximativ 24.000 de manuscrise, incluzand mai mult de 5.300 de manuscrise grecesti exclusiv ale Noului Testament. Biblia este incomparabil mai bine pastrata decat scrierile acceptate ale lui Homer, Platon si Aristotel. Cu siguranta, in timp ce Biblia era dusa dintr-o tara in alta, era tradusa in alte limbi care nu oglindesc in mod obligatoriu limbile originale greaca si ebraica. Totusi, in ciuda diferentelor gramaticale si culturale, Cuvantul lui Dumnezeu a fost pastrat in mod remarcabil si tradus de-a lungul anilor. Acum Biblia ofera inspiratie la sute milioane de oameni din intreaga lume, si aceasta pentru ca ea este cu adevarat Cuvantul lui Dumnezeu inspirat (2 Timotei 3:16-17 si 2 Petru 1:20-21).

Asculta Biblia pe Mp3 (in limba engleza)

Invata Acum Mai Multe!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Este Biblia Adevarata?

Biblia King James
Biblia
Cine a scris Biblia?
Adevarul Biblic
Originea Bibliei
Originea Bibliei
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Biblia to My Google!
Add Biblia to My Yahoo!
XML Feed: Biblia
Adevarul Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Toate Drepturile Rezervate.