Clicky

Originea Bibliei

Originea Bibliei

 
Esti aici: Adevarul >> Originea Bibliei

Originea Bibliei – Adevarul despre traduceri
Pentru multi, originea Bibliei poate fi rezumata in felul urmator: “o simpla traducere a unei interpretari traduse a unei traditii orale” – si prin urmare, o carte fara nici o credibilitate sau legatura cu textele originale. In realitate, afirmatia de mai sus este o intelegere gresita raspandita atat printre crestini, cat si printre necrestini. Traducerile precum Versiunea King James sunt derivate din copii existente ale manuscriselor antice cum ar fi Textul Masoretic Ebraic (Vechiul Testament) si Textus Receptus grecesc (Noul Testament), si nu sunt traduceri ale textelor traduse din alte interpretari. Diferentele principale intre traducerile de astazi ale Bibliei si textele originale sunt pur si simplu legate de felul in care traducatorii interpreteaza un cuvant sau o propozitie din limba originala a textului sursa (ebraic, aramaic si grecesc).

Homer's "Iliad", the most renowned book of ancient Greece, has 643 copies of manuscript support. In those copies, there are 764 disputed lines of text, as compared to 40 lines in all the New Testament manuscripts (Norman L. Geisler and William E. Nix, A General Introduction to the Bible, Moody, Chicago, Revised and Expanded 1986, p. 367). In fact, many people are unaware that each of William Shakespeare's 37 plays (written in the 1600's) have gaps in the surviving manuscripts, forcing scholars to "fill in the blanks." This pales in textual comparison with the over 5,300 copies and fragments of the New Testament that, together, assure us that nothing's been lost. In fact, all of the New Testament except eleven verses can be reconstructed from the writings of the early church fathers in the second and third centuries. (A General Introduction to the Bible, Ch. 24.)


Originea Bibliei – Credibilitatea Manuscriselor Antice
O alta provocare impotriva originii Bibliei este credibilitatea manuscriselor din care Bibliile de astazi sunt traduse. Este remarcabil faptul ca exista multe marturii in favoarea credibilitatii lor absolute. Exista peste 14,000 de mii de manuscrise si fragmente copiate ale Vechiului Testament in tot Orientul Mijlociu, regiunile europene si mediteranene care corespund gramatical una cu alta. Mai mult, aceste texte corespund cu versiunea Septuaginta a Vechiului Testament care a fost tradusa din ebraica in greaca undeva in timpul secolului al III-lea i.Cr. Manuscrisele de la Marea Moarta, descoperite in Israel in anii 1940 si 50 de asemenea aduc o marturie fenomenala in favoarea credibilitatii transmisiei antice ale Scripturii evreiesti (Vechiul Testament) inainte de venirea lui Isus Cristos. Scribii evrei care au copiat Scriptura evreiasca si-au dedicata vietile pentru pastrarea exactitatii si acuratetii cartilor sfinte. Acesti scribi treceau prin masuri fenomenale pentru a garanta credibilitatea manuscrisului. Erau foarte bine pregatiti, observati cu meticulozitate, numarad fiecare litera, cuvant si paragraf in dreptul manuscrisului maestrului. O singura eroare va necesita imediat distrugerea intregului text.

Marturia manuscriselor in favoarea Noului Testament este de asemenea spectaculoasa, cu peste 5,300 de copii cunoscute si fragmente in greaca originala, dintre care aproape 800 au fost copiate inainte de anul 1000 i.Cr. Unele manuscrise dateaza de la inceputul secolului II si III, cu o perioada remarcabil de scurta, in jur de 60 de ani intre autografele originale si cele mai timpurii copii existente. Interesant este ca marturiile manuscriselor depasesc cu mult credibilitatea manuscriselor altor scrieri antice pe care astazi le credem autentice. Uitati-va la urmatoarele comparatii: cartea lui Julius Cezar “Razboaiele Galice” (10 manuscrise ramase, cel mai timpuriu dintre ele datand la 1000 de ani dupa autograful original); “Istoria” lui Pliniu cel Tanar (7 manuscrise; 750 de ani) ; “Istoria” lui Tucidide (8 manuscrise ; 1300 de ani) ; “Istoria” lui Herodot (8 manuscrise, 1300 de ani) ; Sofocle (193 de manuscrise, 1400 de ani), Euripide (9 manuscrise, 1500 de ani) si Aristotel (49 de manuscrise, 1400 de ani).

“Iliada” lui Homer, cea mai renumita carte din Grecia antica, are 643 de copii de manuscris. In aceste copii, sunt 764 de randuri de text discutabile, comparativ cu cele 40 de randuri din manuscrisele Noului Testament (Norman L. Geisler and William E. Nix, A General Introduction to the Bible, Moody, Chicago, Revised and Expanded 1986, p. 367). De fapt, multi oameni nu constientizeaza ca fiecare piesa din cele 37 de piese de teatru ale lui Shakespeare (scrise in anii 1600) are lacune in manuscrisele care au supravietuit, obligandu-i pe invatati “sa umple golurile”. Aceasta paleste in comparatie cu cele peste 5,300 de copii si fragmente ale Noului Testament, care impreuna ne asigura ca nimic nu a fost pierdut. De fapt, intreg Noul Testament, cu exceptia a unsprezece versete, poate fi reconstruit din scrierile primilor parinti ai bisericii din secolele al II-lea si al III-lea (A General Introduction to the Bible, Ch. 24.)


Originea Bibliei – Puterea Profetiilor
Originea Bibliei este Dumnezeu. Ea este o carte istorica sprijinita de arheologie si o carte profetica care a indeplinit pana acum tot ce a pretins ca se va intampla. Biblia este scrisoarea lui Dumnezeu adresata omenirii, si cuprinde 66 de carti, scrise de 40 autori inspirati divin, intr-o perioada de peste 1600 de ani. Pretentia la inspiratie divina pare spectaculoasa (sau nerealista pentru unii), insa un studiu atent si onestt al Scripturii le va arata ca lucrul acesta este adevarat. In mod formidabil, Biblia isi valideaza paternitatea divina prin profetiile implinite. Un numar uimitor de 668 de profetii s-au implinit si nici una nu a fost dovedita a fi falsa (trei sunt neconfirmate). Dumnezeu a decis sa foloseasca profetia ca un test principal al paternitatii Sale divine, iar un studiu atent al profetiei biblice va arata indubitabil originea supranaturala a Bibliei. Scepticii se pot intreba: “Ar exista oare industria jocurilor de noroc daca oamenii pot prezice viitorul?” Din nou, nici o alta carte sfanta nu se apropie catusi de putin de Biblie, daca vom compara numarul mare de marturii care sprijina credibilitatea, autenticitatea si paternitatea ei divina.

Citeste acum mai mult!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Este Biblia Adevarata?

Biblia
Biblia King James
Originea Bibliei
Cine a scris Biblia?
Adevarul Biblic
Originea Bibliei
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Originea Bibliei to My Google!
Add Originea Bibliei to My Yahoo!
XML Feed: Originea Bibliei
Adevarul Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Toate Drepturile Rezervate.