Clicky

Contradictii in Biblie

Contradictii in Biblie

 - Aparenta sau Realitate
Esti aici: Adevarul >> Contradictii in Biblie

Contradictii in Biblie – O bariera pentru multi sceptici
Contradictii in Biblie – pretinsele erori si inexactitati care umplu traducerile Bibliei de astazi – sunt o bariera intelectuala majora pentru multi sceptici. De remarcat este faptul ca multi critici recurg la “lista” lor de contradictii atunci cand resping Biblia, dar nu au citit Biblia niciodata. In cazul in care Biblia contine inexactitati, inseamna ca acele parti din Scriptura nu au provenit dintr-o sursa divina. Totusi, este foarte convenabil sa acuzi Biblia de erori si contradictii, insa este cu totul altceva sa le dovedesti.


Contradictii in Biblie – O problema de definitie si analiza
Contradictiile in Biblie trebuie sa fie analizate dupa regulile traditionale ale logicii si ratiunii. La prima privire, anumite parti din Scriptura pot parea contradictorii cu alte parti, insa cercetarea atenta ne descopera ceva diferit. Mai intai, scepticii rationali ar trebui sa cada de acord in ce priveste definitia contradictiei. “Principiul non-contradictiei” care este baza intregii gandiri logice, sustine ca un lucru nu poate fi “contradictoriu” si “necontradictoriu” in acelasi timp. De exemplu, nu poate fi zi si noapte in acelasi timp si in acelasi loc. Prin urmare, daca Scriptura incalca acest principiu, avem de a face cu o contradictie. Totusi, pe baza aceluiasi principiu, doua afirmatii pot fi diferite si fara sa fie in contradictie una cu alta.

De exemplu, un martor intr-un proces de la tribunal ar putea declara ca a vazut doi oameni la locul crimei, pe Jake si Sam, in timp ce alt martor declara ca l-a vazut doar pe Sam. Aceste afirmatii nu sunt contradictorii. De fapt, in tribunal, aceste afirmatii pot fi considerate complementare. Aceasta este natura multor contradictii pretinse ca se afla in Biblie. De exemplu, in Matei citim ca Isus s-a intalnit cu doi orbi. In Marcu si Luca citim doar despre intalnirea unui singur orb cu Isus. In Matei si Marcu citim ca Isus S-a dus sa Se roage de trei ori in Gradina Ghetsimani, pe cand in Luca citim ca Isus S-a dus sa Se roage o singura data. Dupa regulile juridice ale dovezii si a principiului non-contradictiei, aceste texte din Scriptura nu sunt contradictorii, si totusi ele toate fac parte din listele infame.


Contradictii in Biblie – O problema de traducere si context
Unele contradictii din Biblie par contradictorii numai datorita complicatiilor din traducerea Bibliei. Analiza limbilor originale ale Bibliei (ebraica pentru Vechiul Testament si greaca pentru Noul Testament) poate rezolva multe probleme aparente. Nimic nu este diferit decat orice alta revizuire textuala a materialului tradus. Toate limbile (mai ales ebraica si greaca) au limitari si nuante speciale care pot cauza dificultati in traducere. Contextul istoric al traducerii de asemenea poate produce anumite intelegeri gresite.

De exemplu, cartea Faptele Apostolilor relateaza de doua ori convertirea lui Pavel pe drumul Damascului. In Fapte 9:7: “Oamenii care-l insoteau, au ramas incremeniti; auzeau in adevar glasul, dar nu vedeau pe nimeni”. In Fapte 22:9: “Cei ce erau cu mine, au vazut bine lumina, si s-au infricosat; dar n-au auzit glasul Celui ce vorbea.” La prima privire, aceste relatari sunt contradictorii – una spune ca insotitorii lui Pavel au auzit vocea, in timp ce altul spune ca nici o voce nu a fost auzita. Totusi, textul grecesc rezolva aceasta problema. “Constructia verbului “a auzi” (akouo) nu este aceeasi in ambele relatari. In Fapte 9:7 el este folosit la genetiv, iar in Fapte 22:9 la acuzativ. Constructia cu genitivul exprima pur si simplu faptul ca se aude ceva sau anumite sunete ajung la ureche; nu se sugereaza nimic daca persoana intelege ceea ce aduce sau nu. Constructia cu acuzativul, totusi, descrie o auzire care include intelegerea mintala a mesajului spus. De aici devine evident ca aceste doua pasaje nu sunt contradictorii.” (W.F. Arndt, Does the Bible Contradict Itself? , pp. 13,14.). Prin urmare, Fapte 22:9 nu neaga faptul ca insotitorii lui Pavel au auzit anumite sunete, ci pur si simplu ne spune ca ei nu au inteles sunetele pe care le-au auzit.


Contradictii in Biblie – Investigheaza singur in mod serios
Este de-a dreptul uluitor cum multi oameni resping Cuvantul lui Dumnezeu, concentrandu-se pe o lista mica a pretinselor contradictii din Biblie. Totusi, atunci cand sunt prezentate impreuna cu minunea structurii Bibliei, supravietuirea, intregirea, veridicitatea istorica, dovezile arheologice, perspicacitatea stiintifica, documentele coroboratoare extrabiblice si sutele de profetii implinite (fiecare din ele depaseste de departe orice alta “carte sfanta”), oamenii se uita la ele altfel. Atunci cand sunt privite in comparatie cu alte scrieri istorice, devine evident standardul dublu al criticii textuale. Tineti minte, “Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii... ” (1 Corinteni 14:33). Daca cineva vine la tine cu o pretinsa contradictie din Biblie, pune-ti timp deoaparte ca sa cercetezi problema singur.

Studiaza acum mai multe!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Este Biblia Adevarata?

Cele10 Porunci
Contradictii in Biblie
Codurile Bibliei
Este Biblia adevarata?
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Contradictii in Biblie to My Google!
Add Contradictii in Biblie to My Yahoo!
XML Feed: Contradictii in Biblie
Adevarul Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Toate Drepturile Rezervate.