Clicky

Библейски противоречия

Библейски противоречия

 - Явление или реалност
Вие сте тук: Истина >> Библейски противоречия

Библейски противоречия – препятствие за много скептици
Библейски противоречия – предполагаеми неточности и грешки, които изпълват днешните библейски преводи – са главно интелектуално препятствие за много скептици. Забележително е колко много критици цитират своя "списък" от противоречия, когато отхвърлят Библията, но никога не са чели самата Библия. Разбира се, ако Библията съдържа неточности, това би показало, че тези части от написаното не може да са дошли от божествен източник. Все пак, много е удобно да се обвинява Библията за грешки и противоречия, но друг въпрос е да се докаже.


Библейски противоречия – въпрос на определение и анализ
Библейските противоречия трябва да се анализират по традиционните правила на логиката и разума. На пръв поглед някое писание може да изглежда в противоречие с друго писание, но по-нататъшното разследване разкрива нещо различно. На първо място, разумните скептици трябва да се споразумеят за определението на противоречие. "Законът за не-противоречието", който е в основата на всички логически разсъждения, твърди, че едно нещо не може да бъде "а" и "не-а" по едно и също време. Например, не може да е ден и нощ по едно и също време и на същото място. Ето защо, ако един библейски стих нарушава този Закон, той се установява като противоречие. Въпреки това, въз основа на същия Закон, две твърдения могат да се различават, без да влизат в противоречие.

Например, един свидетел по съдебно дело може да свидетелства, че е видял двама души на местопрестъплението, Джейк и Сам, а друг свидетел може да свидетелства, че е видял само Сам. Тези твърдения не са противоречиви. В действителност, в съда тези твърдения могат да се счетат за взаимно допълващи се. Това е природата на много от предполагаемите противоречия в Библията. Например, в Матей четем, че Исус срещна двама слепци. В Марк и Лука ние четем само за един сляп човек, който Исус среща. В Матей и Марк четем, че Исус отиде да се моли Сам три пъти в Гетсиманската градина, докато в Лука четем, че Исус отиде да се моли Сам веднъж. Съгласно правните норми на доказателствата и Закона за непротиворечието, това не са противоречиви писания и все пак те стоят във всички скандални списъци.


Библейските противоречия – въпрос на превод и контекст
Някои библейски противоречия изглеждат противоположни на пръв поглед само поради сложността на библейския превод. Анализ на оригиналния език на Библията (иврит за Стария завет и гръцки за Новия завет) може да реши много явни въпроси. Това не е по-различно от всеки друг преглед на текст от преведен материал. Всички езици (включително и най-вече еврейския и гръцкия) имат специални ограничения и нюанси, които причиняват затруднения при превода. Историческият контекст на превода може също да предизвика някои недоразумения.

Например, книгата Деяния има два записа на обръщението на Павел по пътя към Дамаск. В Деяния 9:7: "мъжете, които го придружаваха, стояха като вцепенени, понеже чуха гласа, а не видяха никого..." В Деяния 22:9: "... другарите ми видяха светлината, но не чуха гласа на Този, Който ми говореше... " (Версия Кинг Джеймс). На пръв поглед, тези записи изглеждат противоречиви – единия казва, че другарите на Павел чуха глас, докато другия казва, че не са чули глас. Въпреки това, гръцкият текст решава въпроса. „Тълкуването на глагола „чувам” (akouo) не е същото в двата стиха. В Деяния 9:7 се използва в родителен падеж, а в Деяния 22:9 във винителен падеж. Тълкуването в родителен падеж просто изразява, че нещо се чува или че определени звуци достигат до ухото; нищо не посочва дали дадено лице разбира това, което чува или не. Тълкуването във винителен падеж, обаче, описва слушане, което включва психическо задържане на изказаното съобщение. От това става ясно, че двата пасажа не са противоречиви.” (WF Арндт, Библията противоречи ли сама на себе си? стр. 13, 14) Следователно, Деяния 22:9 не отрича, че приятелите на Павел са чули определени звуци, то просто казва, че те не са разбрали звуците, които са чули.


Библейски противоречия – честно проучете за себе си
Напълно завладяващо е колко хора отхвърлят Божието Слово като се фокусират върху малък списък от предполагаеми библейски противоречия. И все пак, когато са представени с чудото на структурата на Библията, оцеляването, интеграцията, историческата достоверност, археологическите доказателства, научните прозрения, извън потвърдените записи и стотиците изпълнени пророчества (всяко от които надминават всякакви други "свещени книги"), хората гледат по друг начин. Когато се гледа заедно с други исторически съчинения, двойният стандарт в текстовата критика е очевиден. Не забравяйте, че "Бог не е Бог на безредие..." (1 Коринтяни 14:33). Ако някой ви представи предполагаемо противоречие в Библията, отделете малко време да проучите искрено сами за себе си.

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

Септуагинта
Библейски кодове
Библейски противоречия
Библията истина ли е?
10 Заповеди
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Библейски противоречия to My Google!
Add Библейски противоречия to My Yahoo!
XML Feed: Библейски противоречия
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.