Clicky

Traducerile Bibliei

Traducerile Bibliei

 - Distinctii
Esti aici: Adevarul >> Traducerile Bibliei

Traducerile Bibliei – Care este nevoia?
Deoarece textele originale ale Bibliei sunt scrise in ebraica, aramaica si greaca, multi crestini din zilele noastre nu le pot citi si intelege, astfel incat este nevoie ca ele sa fie traduse in limba romana (si alte limbi – n. tr.)


Traducerile Bibliei – Care sunt principalele traduceri ale Bibliei in limba engleza?
Mai jos sunt cateva din traducerile Bibliei si avantajele lor.

King James Version (KJV) – Aceasta traducere isi are originea in timpul cand un grup de puritani a adresat Regelui James o petitie in care solicitau reforme in Biserica Angliei. Ea este o traducere excelenta pentru aceia care au fost crescuti cu ea pentru ca in traducere se face diferenta intre pronumele personal la persoana a II-a (thou, thee, thy, thine) ceea ce nu este usor in engleza contemporana. Trebuie sa faceti diferenta intre thou si thee si intre ye si you, altfel va fi o confuzie.

The New King James Version (NKJV) – Un om pe numele Sam Moore, CEO al unei edituri biblice, este editorul acestei versiuni. Deoarece fiul lui nu putea citi si intelege traducerea King James, Moore a angajat 130 de savanti pentru a face aceasta noua traducere. Este considerata mult mai fidela textului grecesc decat versiunea King James si mai usoara pentru cititori. Este mai buna pentru oamenii din spatiul Wesleyan sau Ortodox Rasaritean.

Dupa traducerea King James facuta in anii 1600 au fost descoperite multe copii suplimentare ale manuscriselor biblice. Unele dintre acestea erau manuscrise mult mai vechi si prin urmare posibil mult mai demne de incredere decat manuscrisele la care au avut acces traducatorii versiunii King James.

The New International Version (NIV) – Aceasta traducere este produsul savantilor evanghelici din diverse contexte bisericesti, sub egida Societatii Biblice Internationale din New York. Aceasta este o traducere excelenta intr-o engleza contemporana, foarte buna pentru studiu si citire publica. Cuvantul “international” inseamna ca traducatorii s-au asigurat ca lucrarea lor va fi utila in orice tara vorbitoare de limba engleza desi apare in versiuni cu ortografie americana si britanica.

The Living Bible (TLB) – Un domn pe nume Kenneth Taylor a inceput sa parafrazeze Scriptura cu scopul de a o folosi in timpul devotional de familie in anul 1954. Aceasta parafrazare a devenit The Living Bible care a aparut in anul 1970. Este foarte usor de citit fiind o istorisire buna. Multe editii explica natura si scopul parafrazarii.

The New American Standard Bible (NASB) – Ea este o versiune revizuita a traducerii American Standard Bible publicata initial in 1901, si apoi revizuita in 1995 pentru a fi corespunzatoare cu limba engleza contemporana. Tot limbajul arhaic a fost schimbat. Aceasta traducere este considerata cea mai exacta traducere engleza existenta.

Traducerile Bibliei – De ce exista atat de multe traduceri diferite?
Versiunea King James a Bibliei era folosita de peste 300 de ani, pana a devenit deosebit de dificil pentru oameni sa inteleaga modul de exprimare al limbii engleze vechi. Astfel, a fost necesar sa fie facute noi traduceri si revizuiri ale vechilor traduceri, deoarece oamenii au vrut sa citeasca Cuvantul lui Dumnezeu in limba lor nativa. Cu trecerea timpului, cuvintele tind sa se schimbe in semnificatie.

Biblia nu exista in limba engleza pana acum mai mult de 600 de ani in urma. Inainte de aceasta, cea mai folosita traducere a Bibliei era in latina. Aceasta versiune a existat in Evul Mediu si era numita Vulgata. Prima traducere in limba engleza a fost facuta in anul 1382, prin influenta lui John Wicliff. In ciuda opozitiei absolute din partea Bisericii Catolice si a lipsei unei tipografii, manuscrisele circulau peste tot. In secolul XVI, incepand cu William Tyndale au fost facute mai multe traduceri in limba engleza uzuala. Aceasta a fost prima traducere facuta direct din limba greaca. In 1604 datorita multelor controverse intre englezi, regele (King) James I a autorizat traducerea unei alte versiuni care ii poarta numele.

Invata Mai Multe!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Este Biblia Adevarata?

Originea Bibliei
Biblia
Originea Bibliei
Biblia King James
Adevarul Biblic
Cine a scris Biblia?
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Traducerile Bibliei to My Google!
Add Traducerile Bibliei to My Yahoo!
XML Feed: Traducerile Bibliei
Adevarul Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Toate Drepturile Rezervate.