Clicky

Cele10 Porunci

Cele10 Porunci

 - Standarde Sfinte
Esti aici: Adevarul >> Cele10 Porunci

Cele 10 Porunci – Originea Legii lui Dumnezeu
Cele 10 Porunci sunt scrise prima data in cartea Exod. Ele au fost date de Dumnezeu pe muntele Sinai, imediat dupa izbavirea israelitilor din robia egipteana. Cele 10 Porunci erau statutul moral dat de Dumnezeu prin Moise, astfel incat israelitii sa se poata bucura de o viata sfanta si rodnica. Poruncile sunt importante prin faptul ca au format baza vietii, legii si credintei evreiesti. Inscrise pe table de piatra, cele 10 Porunci au fost sparte initial de Moise, in mania lui fata de pacatele flagrante ale israelitilor. Apoi, ele au fost rescrise si pastrate in Chivotul Legamantului la porunca lui Dumnezeu. Patru din cele Zece Porunci se refera la relatia omului cu Dumnezeu, iar celelalte sase au de a face mai mult cu relatia oamenilor unul cu altul.


Cele 10 Porunci: Standardul de sfintenie al lui Dumnezeu
Cele 10 Porunci erau cunoscute de asemenea ca si Lege. Pentru Israelul din vechime, incalcarea Legii era o infractiune serioasa. A se abate de la oricare din cele 10 Porunci insemna a pacatui si a nu atinge standardul de sfintenie al lui Dumnezeu. Stiind ca este imposibil pentru orice fiinta umana sa urmeze Legea in mod perfect, a fost stabilit sistemul sacrificial mijlocit de preotii leviti. Prin acest sistem, Dumnezeu a ingaduit ca Israelul antic sa faca despagubiri pentru pacatele comise. De exemplu, o jertfa corespunzatoare implica injunghierea unui miel care trebuia sa fie fara nici un cusur. Jertfele continuau astfel la nesfarsit, precum pacatele. Sistemul acesta al jertfelor cu sange nu era menit sa fie barbaric, ci mai degraba, unul simbolic, pentru gravitatea pacatului. Sarbatoarea anuala evreiasca Yom Kippur este o zi a ispasirii pusa deoparte pentru iertarea pacatelor.

Desi Dumnezeu a dat cele 10 Porunci israelitilor, ele nu se aplica doar evreilor. Cele 10 Porunci relflecta standardul de sfintenie al lui Dumnezeu pentru fiecare om. Din moment ce Dumnezeu este autoritatea universala pentru conduita morala, toata umanitatea este supusa standardelor Lui. Conform Bibliei, nimeni nu este scutit de Legea lui Dumnezeu. Unii ar spune ca cele 10 Porunci nu li se aplica lor din moment ce nu au crescut cu “religia”. Totusi, Scriptura ne invata ca cerintele Legii sunt scrise in inimile noastre (Romani 2:25) si astfel, in cele din urma constiinta ne confirma vinovatia. Stati putin. Din moment ce majoritatea dintre noi, intr-o masura oarecare, am incercat sa traim o viata buna, contribuind pozitiv la familiile si comunitatile noastre, cum poate Dumnezeu sa ne invinovateasca daca noi am incercat sa facem totul cat mai bine cu putinta? Pe baza standardului de sfintenie al lui Dumnezeu “Caci toti au pacatuit, si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu” (Romani 3:23). Mai mult, Dumnezeu nu este preocupat doar de faptele noastre, ci si de atitudinea inimilor noastre. In Noul Testament, Isus vorbea de Lege cand sublinia ca ura este egala cu crima, iar pofta egala cu adulterul. Cu totii am avut gandurile acestea. Deci, toti am pacatuit, conform standardului lui Dumnezeu.


10 Porunci: Descoperirea nevoii noastre de Mantuitor
Dupa ce ne-am uitat la cele 10 Porunci, unii ar obiecta ca Dumnezeu este nedrept impunand omenirii un standard pe care El stie ca nu-l putem implini. Oare nu pare ingrozitor de crud pentru un Dumnezeu iubitor sa-l condamne pe om pentru raul care este parte inerenta a conditiei sale umane? Raspunsul la aceasta intrebare incurcata se gaseste in Isus Cristos. De fapt, Isus a venit pe pamant ca sa rezolve aceasta dilema. Asemanator mieilor fara cusur care erau jertfiti constant pentru pacatele lui Israel, Isus era desavarsit si fara pata, pentru ca era lipsit de pacat. Asemanator mieilor, El a fost jertfit pentru iertarea pacatelor. Totusi, spre deosebire de miei, jertfa lui Isus Cristos a ispasit pacatele intregii omeniri pentru totdeauna. Spre deosebire de miei, Isus Cristos a inviat din morti si a biruit puterea pacatului pentru toata omenirea si pentru totdeauna. Biblia ne spune de ce Cristos a fost adus ca jertfa: “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” (Ioan 3:16).


Cele 10 Porunci: Dragoste fara condamnare
Pentru multi, cele 10 Porunci sunt simbolurile condamnarii care arata spre vina si greselile noastre. Unii se simt atat de vinovati, incat cred ca Dumnezeu niciodata nu-i va primi. Altii aleg pur si simplu sa-L refuze pe Dumnezeu pentru ca Legea Sa este imposibil de implinit. In mod ironic, cele 10 Porunci nu au fost niciodata date de Dumnezeu pentru a condamna omenirea, ci mai degraba, ele au fost date pentru a convinge omenirea. Cele 10 Porunci actioneaza ca o oglinda pentru a “reflecta” starea sufletelor noastre. Cand ne analizam viata in lumina lor, realizam deficientele noastre si nevoia noastra de rascumparare. Isus Cristos este Rascumparatorul nostru. Prin urmare, Dumnezeu a dat cele 10 Porunci nu pentru a condamna omenirea, ci pentru a ne arata dragostea Sa. Caci, “Dumnezeu isi arata dragostea fata de noi prin faptul ca, pe cand eram noi inca pacatosi, Cristos a murit pentru noi.” (Romani 5:8)

Studiaza mai multe acum!


Iti place aceasta informatie? Ajuta-ne, impartasind-o cu altii folosind butoanele de social media de mai jos. Ce este aceasta?
Urmareste-ne:
English  
Social Media
Urmareste-ne:

Impartaseste-ne:


Este Biblia Adevarata?

Este Biblia adevarata?
Cele10 Porunci
Contradictii in Biblie
Codurile Bibliei
Material Suplimentar De Explorare...

Perspectiva Stiintifica
Perspectiva Filosofica
Cine Este Dumnezeu?
Cine Este Isus?
Religiile Lumii
Crestere in cunoasterea
Probleme frecvente
Provocarile vietii
Recuperare
 
 
 
Cauta
 
Add Cele10 Porunci to My Google!
Add Cele10 Porunci to My Yahoo!
XML Feed: Cele10 Porunci
Adevarul Home | Despre Noi | Harta site
Copyright © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Toate Drepturile Rezervate.