Clicky

Библейска истина

Библейска истина

 - Проверете!
Вие сте тук: Истина >> Библейска истина

Библейска истина – защо тази Книга е различна от останалите?
Има ли такова нещо като "библейска истина?" Защо трябва да се доверяваме на тази "свещена книга" повече от всеки друг духовен, религиозен или философски трактат? Как можем да сме сигурни, че Библията, която четем днес, е същата колекция от 66 книги, които са били написани в древни времена?


Библейска истина – надеждността на древните ръкописи
Библейска истина? Нека да видим! Библията е безспорен бестселър на всички времена в света с около 2000 милиона копия в печат. Библията е завършена в своята цялост преди близо 2000 години и стои и днес като най-добре запазената литературна работа от цялата древност, с над 24 000 древни ръкописи на Новия завет, открити до момента (сравни това с втората най-добре запазена литературна творба от древността, Омировата "Илиада", със само 643 запазени ръкописа, открити до този момент). Печатарската преса не е била изобретена до 1450 г., но ние имаме написани на ръка копия на Стария завет, датиращи от 200 г. пр. Хр. Забележителното е, че тези древни ръкописи са почти идентични с Библията, която четем днес.

Що се отнася до Новия завет, Бодмерският папирус II съдържа голяма част от Евангелието на Йоан и датира от около 150-200 г. сл Хр. В папирусите на Честър Бийти се съдържат големи части от Новия Завет и датират от около 200 г. сл Хр. Ватиканският кодекс, най-старият пълен ръкопис на Новия завет, който сме открили досега, датира 325-350 г. сл Хр. Апостол Йоан, който е живял с Исус и е учил от Исус, написва пет книги в Новия Завет и умира през 100 г. сл Хр. Имаме фрагменти от Евангелието на Йоан, датиращи 110-130 г. сл Хр, в рамките на 30 години от смъртта му. В сравнение с други древни произведения, като например Платон, Омир или Тацит, толкова кратък период от време между първоначалното и най-новото копие е впечатляващ!

Климент Римски умира мъченически през 100 г. сл Хр. В творбите му, той цитира от Матей, Марко, Лука, Деяния, 1 Коринтяни, 1 Петрово, Евреи и Тит. Цитатите на Климент напълно съответстват на Библията, която четем днес. Всъщност, дори и ако сме загубили всички 5300 ранни гръцки ръкописи, всички 10 000 Латински вулги и всички други 9300 древни ръкописи, ще бъдем в състояние да възстановим целия Нов завет освен 11 стиха от писанията на ранните водачи на Църквата, които широко цитират от тях. Ние имаме над 36 000 запазени цитати от Новия завет. С две думи, Библията стои и днес като най-добре запазената литературна работа от цялата древност и нейната надеждност е безспорна!


Библейска истина – страстта на древните писатели
Когато става дума за истината за Библията, много критици твърдят, че ранната Църква съзнателно нарушава текста на Библията по свое усмотрение. Що се отнася до този аргумент, задайте си един въпрос: може ли група хора, които са били готови да страдат от ужасно преследване и да умрат от ужасна смърт в защита на Писанията, да бъде виновни за преправяне на тези същите писания? Това е безумие! Ако те са изопачили Писанията, или съзнателно са позволили те да се повредят, това ще означава, че те съзнателно са страдали и умрели за една лъжа! Никой не страда и умира за една лъжа! Например, самоубийствените похитители от 11 септември може искрено да са вярвали в това, за което умряха, но те не бяха в състояние да знаят дали или не това, което вярват, е вярно, те са основали своята вяра на традициите, предавани към тях в продължение на много поколения. Те не са умрели съзнателно за лъжа, те умряха за една лъжа в невежество.

За разлика, мъчениците от Новия завет или са видели това, което твърдят, че са видели, или не са; ясно и просто. Или са имали връзка с възкръсналия Христос или не са. Те със сигурност са знаели дали тяхното свидетелство е вярно! Въпреки това, тези мъже са се вкопчвали за свидетелствата си, дори до бруталната си смърт от ръцете на своите преследвачи, и въпреки че е давана на всеки възможност да се отрече, са знаели много добре дали тяхното свидетелство е вярно или не. Защо толкова много мъже съзнателно биха умрели за лъжа? Те нямаше какво да получат за лъжата и очевидно губеха всичко.

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

Библейски противоречия
Библейски кодове
Библията истина ли е?
10 Заповеди
Септуагинта
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Библейска истина to My Google!
Add Библейска истина to My Yahoo!
XML Feed: Библейска истина
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.