Clicky

Преводи на Библията

Преводи на Библията

 - Разлики
Вие сте тук: Истина >> Преводи на Библията

Преводи на Библията – защо е необходимо?
Тъй като оригиналните текстове на Библията са написани на иврит, арамейски и гръцки език, много съвременни християни не биха могли да я четат и разбират, затова текстовете трябва да бъдат преведени на английски език.


Преводи на Библията – кои са главните преводи на Библията?
Версия Кинг Джеймс (KJV) - Тази версия започва, когато група пуритани представили пред Крал Джеймс петиция, с която искали реформи в англиканската църква. Това е отличен превод за хора, които са отраснали с него, защото той прави разлика между вторите лица единствено число (ти, тебе, твой), което не е лесно в съвременния английски език. Трябва да разберете разликата между ти, тебе и вас и различната употреба на второ лице едниствено число, или става объркване.

Новата Версия Кинг Джеймс (NKJV) - Един мъж на име Сам Мур, главен изпълнителен директор на дружество за издаване на Библията, е издателят на това издание. Тъй като синът му не можел да чете и да разбира Версията Кинг Джеймс, Мур наема 130 учени за направата на превода. Той се смята за най-точен превод от гръцки, отколкото е Версията Кинг Джеймс и е по-малко вероятно да затруднява читателя. Особено е добър за хора с Уеслиън или източно православно потекло.

Тъй като превода на Версията Кинг Джеймс е около1600-та година, много допълнителни копия на библейски ръкописи са били открити. Някои от тях са били много по-стари ръкописи и поради това, вероятно по-надеждни от ръкописите, до които преводачите на Кинг Джеймс са имали достъп.

Нова международна версия (NIV) - Този превод е продукт на евангелски учени от различни църкви под шапката на нюйоркското международно библейско дружество. Това е отличен превод на много добър съвременен английски език, подходящ за изучаване и четене на глас. Думата международен означава, че преводачите са били убедени, че тяхната работа ще бъде използваема във всяка англоговоряща страна, въпреки че тя се появява заедно с версии на американски и британски правопис.

Живата Библията (TLB) - Един мъж на име Кенет Тейлър започва да перифразира написаното, за да го използва в семейните молитви през 1954 година. Това се превръща в Живата Библия, която се появява през 1970 година. Много е лесно да се чете и историите са направени много хубаво. Много издания обясняват характера и предназначението на преразказа.

Ню Американ Стандарт Библия (NASB) - Това е обновена версия на Американ Стандарт Библия първоначално публикувана през 1901 г. и след това е актуализирана през 1995 г., за да бъде в съответствие със съвременния английски език. Всеки архаичен език е променен. Тази версия се счита за най-точния превод на английски език до този момент.


Преводи на Библията – защо има толкова много различни преводи?
Версията Кинг Джеймс на Библията е била използвана през повече от 300 години, докато стане забележимо трудно за хората да разберат староанглийския начин на говорене. След това се налага да се правят нови преводи и да се преразгледат старите, ако хората желаят да четат Божието Слово на своя роден език. Думите обикновено се променят по значение с течение на времето.

Библията не съществува на английски до преди малко повече от 600 години. Преди това най-широко използваният превод на Библията е на латиница. Тази версия съществува през Средновековието и е наречен Латинската Вулга. Първият превод на английски език е бил направен през 1382 г. под влияние на Джон Уайклиф. Въпреки пълното противопоставяне на католическата църква и отсъствието на печатарската преса, копия на превода са били широко разпространени. През16-ти век са били направени по-популярни английски версии, започващи с Уилям Тиндейл. Това е първата версия, преведена направо от гръцки. През 1604, поради многото противоречия между англичаните, крал Джеймс I разрешава превод на друга версия, носеща неговото име.

Научете повече!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

Библейска истина
Кой е написал Библията?
Произход на Библията
Произход на Библията
Библията Кинг Джеймс
Преводи на Библията
Библия
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add Преводи на Библията to My Google!
Add Преводи на Библията to My Yahoo!
XML Feed: Преводи на Библията
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.