Clicky

10 Заповеди

10 Заповеди

 
Вие сте тук: Истина >> 10 Заповеди 2
(Прочетете 10 Заповеди Част 1 Първо)

10 заповеди: произходът на Божия закон
10-те Божии заповеди са записани за първи път в книгата Изход. Те са били дадени от Бог на планината Синай след бягството израилтяните от робство в Египет. 10-те Божии заповеди са морални закони, дадени от Бог, чрез Моисея, така че израилтяните да се наслаждават на ползотворен и свят живот. Заповедите са били значими, тъй като те формират основата на еврейския живот, закон и вяра. Издълбани на скрижалите, 10-те Божии заповеди са били първоначално счупени от Моисей в гнева му над явните грехове на израилтяните. Те бяха повторно написани и се съхраняват в Ковчега на завета по заповед на Бога. Четири от заповедите се занимават главно с отношението на човека към Бога, а останалите шест се занимават главно с отношението на хората един към друг.


10 Заповеди: Божият стандарт на святост
10-те Божии заповеди са известни също така като Закона. За древния Израел, нарушаването на Закона е едно сериозно престъпление. Да се отклоняват в някаква степен от 10-те Божии заповеди беше грях и изпадане от Божия стандарт на святост. Знаейки, че е невъзможно за човек напълно да следва Закона, беше установена жертвена система с посредничеството на левитското свещеничество. Чрез тази система, Бог разреши на древния Израел да прави компенсации за греховете, които извършваха. Като пример, подходяща жертва би включвала клането на младо агне, което е установено, че е без недостатък. Жертвите продължаваха безкрайно, както и греховете. Тази система на кръвна жертва не трябваше да бъде варварска, а по-скоро символ на тежестта на греха. Годишният еврейски свят ден на Йом Кипур е ден на изкуплението, което е предвидено за поправяне на греховете.

Въпреки че Бог е дал 10 заповеди на израилтяните, те не се отнасят само за евреите. 10-те Божии заповеди отразяват Божиите стандарти за святост за всички. Тъй като Бог е най-универсален орган на морално поведение, цялото човечество трябва да се подчинява на Неговите стандарти. Според Библията, никой не е освободен от задължението на Божия Закон. Някои казват, че 10-те заповеди не се отнасят за тях, тъй като те не са отраснали с "религия". Въпреки това Писанието показва, че изискванията на Закона са написани на сърцата ни (Римляни 2:25) и по този начин нашата съвест в крайна сметка потвърждава нашата вина. Чакайте малко. Тъй като повечето от нас, до известна степен, са се опитвали да живеят добър живот, като допринасят с положителни неща за нашите семейства и общества, как може Бог да ни намира за виновни, ако ние сме дали най-доброто от себе си? На базата на Божиите стандарти за святост, "всички съгрешиха и не заслужават да се прославят от Бога" (Римляни 3:23). Освен това, Бог е не само загрижен за нашите действия, но и за състоянието на нашите сърца. В Новия Завет Исус се позовава на Закона, когато подчертава, че омразата е равносилна на убийство и страстта е равносилна на изневяра. Всички сме имали такива мисли. Всъщност, всички ние сме съгрешили според Божия стандарт.


10 Заповеди: Изявяване на нашата нужда от Спасител
След прегледа на 10-те заповеди някои твърдят, че Бог е несправедлив да налага стандарт на човечеството, който знае, че ние не можем да изпълним. Не изглежда ли ужасно жестоко за един любящ Бог да съди човека за зло, което по своята същност е част от човешкото състояние? Отговорът на този сложен въпрос се крие в Исус Христос . Всъщност, Исус дойде на земята, за да съгласува тази дилема. Подобно на добрите агнета, които са били постоянно жертва за греховете на Израел, Исус беше съвършен и без недостатък, тъй като беше безгрешен. Подобно на агнетата, Той беше пожертван за компенсация на греховете. За разлика от агнетата, обаче, жертвата на Исус Христос изкупи греховете на цялото човечество за всички времена. За разлика от агнетата, Исус Христос възкръсна от мъртвите и победи властта на греха над цялото човечество за всички времена. Библията ни казва защо Христос трябваше да стане жертва: "Защото Бог толкова възлюби света, че даде своя единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот" (Йоан 3:16).


10 Заповеди: Любов без осъждение
За много хора 10-те заповеди са символи на осъждането, което сочи нашите недостатъци и грешки. Някои се чувстват виновни и вярват, че Бог никога няма да ги приеме. Други просто избират да отхвърлят Бог, защото не е възможно да се подчинят на Неговия Закон. Ироничното е, че 10-те заповеди никога не са били дадени от Бог, за да укорят човечеството, а по-скоро бяха дадени да осъдят човечеството. 10-те заповеди действат като огледало, което да "отрази" състоянието на нашите души. Когато прегледаме живота си в светлината на 10-те заповеди, ние осъзнаваме нашите слабости и нуждата ни от изкупление. Исус Христос е нашият спасител. Следователно, Бог даде 10-те заповеди не да осъждат човечеството, но да ни покажат Неговата любов към нас. Защото ” докато все още бяхме грешници, Христос умря за нас" (Римляни 5:8).

Научете повече сега!


Хареса ли ви информацията? Помогнете ни, като споделите с другите, използвайки бутоните за публикуване.
Следвайте ни на:
English  
Social Media
Следвайте ни на:

Споделете ни:


Библията истинна ли е?

10 Заповеди
Септуагинта
Библейски противоречия
Библейски кодове
Библията истина ли е?
Additional Content To Explore...

Бог съществува ли научно доказано?
Бог съществува ли според философите?
Кой е Бог?
Кой е Исус?
Коя религия?
Как мога да израсна с Бог?
Популярни теми
Предизвикателства на живота
Възстановяване
 
 
 
ТЪРСЕНЕ
 
Add 10 Заповеди to My Google!
Add 10 Заповеди to My Yahoo!
XML Feed: 10 Заповеди
Истина Home | За нас | Карта на сайта
Авторски права © 2002-2021 AllAboutTruth.org, Всички права запазени.